English (UK)Magyar (HU)
Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézet
free templates joomla

Címlap

Veszprém

Szobor, István Király, Szent István

Veszprém, Veszprém megye székhelye, a királynék városa. A város történelmi múltja a honfoglalás idejéig vezethető vissza, amikor Veszprém a fejedelmi család birtokába került. Első királyunk, Szent István felesége, Gizella révén vált a királynék városává, majd a katolikus egyház egyik meghatározó központjává lett. Veszprém történeti magja a vár, ahol az egyházi épületek és múzeumok, valamint kortárs művészetet bemutató kiállítótermek és galériák jól egészítik ki egymást.

Veszprém egyszerre régi és új város, különböző részei más-más hangulatúak. Veszprém sétálóutcája, a megújult Kossuth utca, mely méltán népszerű a városlakók és a turisták körében: számtalan üzlet, étterem, kávéház, iroda és intézmény található e viszonylag kis területen. Veszprém legmagasabb épületét, a 20 emeletes toronyházat kisebb-nagyobb terek övezik, ahol szoborkompozíciók, szökőkutak és csobogók körül sportrendezvények, vetélkedők és kirakodóvásárok várnak a látogatóra.

Veszprémet az év minden szakában élénk kulturális élet jellemzi. A téli időszakban három színház előadásai és a Hangvilla koncertrendezvényei, tavasztól őszig pedig fesztiválok sora szórakoztatja nemcsak a város polgárait, hanem az érdeklődő vendégeket is. Az utóbbiak között a legismertebbek a kortárs Táncfesztivál, az Utcazene fesztivál, a Veszprémfest zenei kísérőprogramjaival, a klasszikus Auer fesztivál, valamint a Régizene fesztivál. Sok látogatót vonz az európai hírű, mára már egész napos programmá vált állatkert, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.  Ezen túl a város parkjai, és azt övező zöld területek kedvelt kirándulóhelyek. A Bakony és Balaton közelsége egész napos kellemes időtöltésre adnak lehetőséget.

A kirándulásokon túl mind az egyetem mind pedig a város az aktív sport iránt érdeklődőket is igyekszik lehetőségekkel bőségesen megajándékozni. A legnépszerűbb sportok mellett, amelyek az úszás, labdajátékok és tenisz, különleges sportélményekkel is gazdagodnak diákjaink a falmászás, küzdősportok vagy az egyetemi karok hallgatói közötti verseny, az egyre népszerűbb Balatoni Regatta kapcsán.

A Pannon Egyetem jelentős szerepet tölt be a város tudományos életében. Az év nagy részében a gazdag tudományos élet az egyetemi rendezvényeken és konferenciákon, valamint a Várban található Magyar Tudományos Akadémia veszprémi székhelyén zajló előadásokon keresztül erősíti a tudományos szellemiséget. Intézetünk évi két konferenciával, a doktori iskola rendezvényeivel és számos egyéb programmal elégíti ki a szűkebb szakma tudományos igényeit, amelyhez különleges színfoltként járul hozzá a külföldi hallgatóink szakmai és kulturális tevékenységének bemutatása.

A város adminisztratív, ipari és kereskedelmi központként kedvező munkalehetőséget biztosít az itt élők, és a Pannon Egyetemen tanulmányaikat végző hallgatók számára egyaránt. Ezen túl egyes szakjainkon a városban jelenlévő szervezetek szakmai gyakorlat terepeként is hozzájárulnak a képzéshez.