English (UK)Magyar (HU)
INSTITUTE OF HUNGARIAN AND APPLIED LINGUISTICS
free templates joomla

Prof. Lengyel Zsolt anyagai

Szóasszociációs adatbázisok, bevezető

Adatbázis1

Adatbázis2  

Adatbázis3 

Adatbázis4 

Adatbázis5

Bevezetés a nyelvtudományba

 

Az írott nyelv c. kurzus anyagai

Az írott nyelv 1.

Az írott nyelv 2.

Az írott nyelv 3.

Finn-magyar írás ppt

Finn-magyar írás pdf

 

Az Igazságügyi nyelvészet c. kurzus anyagai

Előadás 1

Előadás 2-5

Igazságügyi nyelvészet pdf

Igazságügyi nyelvészet prezentáció

Hallgatói prezentáció

 

Bevezetés a nyelvtudományba - tételsor

 

 

Magyar BA záróvizsga tételek

Tételsor

Hallgatói élet

 Veszprémi Egyetemi Színpad

 http://veszinpad.hu

Facebook:  https://www.facebook.com/veszpremiegyetemiszinpad/

A Veszprémi Egyetemi Színpad 2016-ban alakult újra a veszprémi Pannon Egyetemen. A társulat jelenleg több mint 20 főt számlál, tagjainak mindegyike egyetemista, legtöbbjük drámapedagógia szakos hallgató.

2016-os debütálása óra, minden ősszel megrendezi a Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozót, melyre az ország több városából várnak diák és amatőr színházi társulatokat, színházi szakembereket, drámapedagógusokat, hogy együtt töltsenek egy izgalmas hetet, a színház, a drámapedagógia és az amatőr színjátszás bűvöletében.

Veszprémi Egyetemi Napok

http://ven.uni-pannon.hu

Facebook:  https://www.facebook.com/VEN2017/

A Pannon Egyetem legnagyobb hallgatói rendezvénye, melynek az MFTK-s hallgatók rendszeresen aktív résztvevői. Egyetemistákból és oktatókból szerveződő csapatok mérettetnek meg egymással egy egész héten át tartó fesztelen, féktelen, de kitartó játékban, ahol a csapatkocsmák hűvösében és az esti koncertek fergetegében lazíthatnak az idelátogatók.

VEN minden második évben van.

Ha nincs VEN, akkor van AKÓ:  https://www.facebook.com/events/176640339819240/

Hallgatói estek

Az Intézet sokféleségét mutatja a hallgatói estek színessége, amelyek a nemzetközi hallgatók jelenlétének köszönhetően megsokasodtak. Szeptemberben évindító, júniusban évzáró partyt tartunk, ahol kötetlen beszélgetések keretében élvezhetjük a batyus rendezvény ízeit.

December elején Santa Claus party keretében kapunk ajándékot a Mikulástól, ha rendes gyerek módjára egy verssel, dallal, zenével, tánccal kedveskedünk neki.

Filmes estéket szervezünk, ahol a különböző országok legjobb alkotásaival vagy épp egy újabb hollywoodi remekművel ismerkedhetünk meg.

Bővebben:  https://www.facebook.com/pe.alkalmazottnyelveszetitanszek/

Pannon Unifest

 https://www.pannon-unifest.eu

Facebook:  https://www.facebook.com/pannon.unifest

Az összművészeti fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy a tehetséges hazai és nemzetközi fiatalok megmutathassák művészeti tudásukat a nézőközönségnek, neves és szakmai zsűrinek egyaránt.A 3 napos programsorozat kapcsán összesen öt kategóriában nevezhetnek a versenyzők. (Ének, fényképészet, hangszer, költészet- versmondás- novella, színpadi művek)

Tudományos Diákkör

A tudományos kutatás iránt érdeklődő tehetséges hallgatók a Tudományos Diákkör keretein belül foglalkozhatnak aktuális kutatási kérdésekkel. Oktatóik és hallgatótársaik segítségével a téma szakirodalmát felkutatva, a megfelelő módszertani eszközöket kiválasztva és adatokat gyűjtve, választ adhatnak egy számukra érdekes, fontos és releváns kutatási kérdésre. A Tudományos Diákkör az Intézeti Tudományos Diákköri Konferenciára (ITDK) készít fel, melynek nyertesei az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) mehetnek tovább. Az említett konferenciák mellett egyéb hazai vagy nemzetközi konferenciákra is jelentkezhet a hallgató, amelyben oktatói, vezetőtanára a segítségére lesz. A fontosabb tudományos eredményeket tanulmány formájában is publikálhatják a hallgatók.

 

 

 

 


 

 
 


 

Nemzetközi tanulmányi programok

Nemzetközi tanulmányi programok

Hallgatóinknak számos lehetőséget biztosítunk arra, hogy tanulmányaik egy részét valamelyik külföldi egyetemen végezzék.

Erasmus +

Egyetemi honlap:  http://uni-pannon.hu/index.php/hallgatok/erasmus

Minden, amit az Erasmus+ programról tudni kell:  https://tka.hu/celcsoport/4070/erasmus

Erasmus + pályázat külföldi szakmai gyakorlatra és külföldi tanulmányi célú mobilitásra adható be.

A megfelelő intézmény kiválasztásában az intézményi/tanszéki koordinátor tud segíteni, akinek az elérhetőségét az alábbi linken találják:  http://bit.ly/TanszekiKoordinátor

A Pannon Egyetem jelenleg több mint 32 ország, több mint felsőoktatási intézményeivel működik együtt az Erasmus+ mobilitási kapcsolat keretében.

Országok listája:  http://bit.ly/PannonHelyek

A jelentkezési dokumentumok listája, az ösztöndíj összege (országtól függően 420 – 620 euró) és az aktuális jelentkezési határidő megtalálható a Nemzetközi Mobilitási Iroda honlapján:  http://uni-pannon.hu/index.php/hallgatok/erasmus

A külföldi tanulmányok során minimális teljesítendő kreditek száma 16 kredit (ECTS).  Javasolt felveendő kreditszám: 25-30 kredit/félév.

Campus Mundi

Egyetemi honlap:  http://uni-pannon.hu/index.php/hallgatok/erasmus

Minden, amit a Campus Mundi programról tudni kell:  https://tka.hu/celcsoport/5087/campus-mundi

Támogatásával hallgatóink új, akár tengerentúli országokat fedezhetnek fel, bekapcsolódhatnak a nemzetközi tudományos életbe, külföldi szakemberekkelismerkedhetnek meg, amelyhez a Campus Mundi ösztöndíjprogram kiemelkedő összegű támogatást nyújt. 

A nyertes pályázó a pályázott ország megélhetési rátáitól függően havi 200 000 - 350 000 Ft ösztöndíjban részesül.

Országok listája:  http://bit.ly/CampusMundi

Külföldi, részképzésre, szakmai gyakorlatra, rövid tanulmányútra pályázhatnak hallgatóink ( https://tka.hu/palyazatok/4811/campus-mundi#palyazatList)

Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kijelölt határon túli, magyar oktatási nyelvű képzési helyeken biztosít az intézményközi együttműködésekben részképzési lehetőséget legfeljebb 5 hónapos időtartamra.

Az ösztöndíjak folyósítását, az ehhez kapcsolódó adminisztratív feladatokat a külhoni egyetem látja el. A külhoni fogadó egyetem személyenként szerződést köt az ösztöndíjasokkal és további, az ösztöndíjast segítő adminisztratív feladatokat (tájékoztatás az ösztöndíjast megillet ő jogosultságokról, kapcsolattartás az intézményekkel, stb.) lát el.

A program megvalósítása 2 formában lehetséges:

- teljes szemeszteres mobilitás, melynek során a pályázó vállalja, hogy az ösztöndíj elnyerése esetén minimum 20 kreditpontnak megfelelő tanegységet végez el a fogadó külhoni felsőoktatási intézménynél, melyről a mobilitás végeztével igazolást kell benyújtaniuk a Pannon Egyetemen;

 - rövid távú (1–4 hónapos, ez a fogadó intézménytől függ!) mobilitás, mely lehet óralátogatás, kutatás, könyvtárazás, laboratóriumi vagy terepgyakorlat stb. A rövid távú mobilitás esetén a pályázónak munkatervet kell készítenie, amit egy oktatónak (PE) támogató aláírásával el kell látnia. A mobilitás végeztével szakmai beszámolót kell készítenie, amit a fogadó intézményben írat alá és benyújt a Pannon Egyetemen.

További részletek: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Stipendium Hungaricum

A Stipendium Hungaricum program célja, hogy nemzetköziesítse a magyar felsőoktatást. A program segítségével az angol nyelvű alkalmazott nyelvészet mesterszakra és a Többnyelvűségi Doktori Iskolába 2016 óta érkeznek hallgatók Indonéziából, Jordániából, Oroszországból, Tunéziából, Szíriából, Iránból, Palesztinából, Marokkóból. A hallgatók egymás kultúráját különböző rendezvényeken ismerhetik meg, ahol az általános ismeretek mellett megosztják egymással hazájuk jellegzetes ételeit és szokásait.

Hallgatóknak

A Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézet hallgatói ebben a menüben tájékozódhatnak az aktuális oktatói elérhetőségekről, eseményekről, rendezvényeinkről, programjainkról, pályázati lehetőségekről, a szak- és diplomadolgozatok megírásának követelményrendszeréről.

More Articles...

  1. Fogadóórák